Begin 2019 is vrijwel na de oplevering van het zonnepark Istimewa gestart met het onderhoud. De aanleiding voor het gunnen van dit onderhoud kwam tot stand doordat we al een bekend bedrijf waren voor IB Vogt. Dit dankzij de werkzaamheden in de schakeltuin die wij tijdens de bouw van het zonnepark uitvoerden. Scaldia SF, wat de projectnaam officieel is, is een project in de portefeuille van André Szachnowski. Hij is zowel uitvoerder als projectleider voor Istimewa Elektro bij het onderhoud voor de komende jaren. Het onderhoud is in principe voor de komende 30 jaar aan Istimewa gegund.
Preventief en correct onderhoud
Istimewa heeft als bedrijf expertise op gebied van onderhoud. Deze ervaring op gebied van onderhoud komt bij het zonnepark goed van pas. Er wordt namelijk zowel preventief als correctief onderhoud uitgevoerd aan de complete installatie en de delen ervan o.a. inverters, zonnepanelen, bekabeling, besturing, constructies, etc. Het verschil in preventief en correctief lichten we toe.
Preventief onderhoud
Inspecties uitvoeren aan de complete zonnepark installatie en de delen ervan
Correctief onderhoud
Storingen oplossen aan de complete zonnepark installatie en de delen ervan
Samenwerken met het hoogspanningsteam
Om onze expertise vanuit de afdeling Maintenance compleet te maken schakelen wij binnen ons bedrijf wanneer nodig hulp in van Stork. Zo hebben wij onlangs onderhoud aan de 13 compact stations en middenspanning (33KV) trafo’s gedaan. Voor deze klus hebben we de hulp van het hoogspanningsteam van Stork Rotterdam ingezet. Gemiddeld zijn we tussen de 10 á 20 uur per week bezig met het complete onderhoud aan het complete zonnepark.
Technisch interessant project, duurzaam en Co2 reductie
André vertelt je meer wat hem aantrekt aan dit project; “Het is een mooi project omdat wij als bedrijf indirect een bijdrage leveren aan duurzaamheid en CO2-reductie. Technisch is het project interessant vanwege de afwijkende spanningen (800VAC, 33KVAC), actuele PV-technieken en de verder de grootte van het project. Het zijn namelijk 144.000 zonnepanelen verdeeld over 37 hectare grond met een vermogen van 55 Megawattpiek. Van oktober 2019 tot mei 2021 was Scaldia het grootste zonnepark van Nederland.”
André heeft naast dit project nog andere grotere projecten in portefeuille zoals Gemeente Middelburg (VRI’s, marktkasten, parkeer- en toegangscontrolesystemen), Heijmans Infra m.b.t. verkeersregelinstallaties van RWS in Zeeland, Vermeulen m.b.t. openbare verlichting op de RWS-wegen, Scheldestromen m.b.t. het project Waterdunen en Evides IW-locaties Zuid/Zuidoost. Maar ook kleinere voor diverse opdrachtgevers.
Scaldia Zonnepark
Zonnepark Scaldia is een zonnepark aan de rand van de Sloehaven in Zeeland. Het park met 140.000 zonnepanelen ligt op het grondgebied van de gemeente Borsele en Vlissingen. Het zonnepark neemt een oppervlakte van ruim 40 hectare in. Het terrein voor de zonnepanalen is een bufferzone tussen het haven- en industriegebied en de omgeving. Hier ligt verder een leidingenstrook en een hoogspanningslijn. Het vermogen van het zonnepark bedraagt circa 50 MW[2] en dat is voldoende om 20.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Het betrof toen een investering van circa 40 miljoen euro. Zonnepark Scaldia is in november 2018 in gebruik genomen. Solarfields verzorgde de financiering en is verantwoordelijk voor het asset management.